1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dunatáj Magyar-Izraeli Baráti kör állásfoglalása

 

A Dunatáj Magyar-Izraeli Baráti Kör szerdán megtartotta éves közgyűlését Győrben. Sipőcz Ernő elnöki beszámolójában szomorúan nyugtázta, hogy az antiszemitizmus – és ezzel összefüggésben – az Izrael-ellenesség mind inkább legalizálódik, és újra burjánzik hazánkban s térségünkben is. A közbeszédben, a médiában, de főleg a Neten mind gyakrabban találkozni olyan elfogult gyűlölködő véleményekkel, hogy minden bajunkért, de főleg a gazdaság válságproblémáiért, sőt a világbékét fenyegető közelkeleti-afrikai konfliktusokért is a zsidókat és Izrael Államát bűnbakolják mind többen. Már az Országgyűlésben is hangoztatnak ilyen nézeteket bizonyos Jobbik képviselők. Pedig a magyar történelem egyik nagy tanulsága, hogy az efféle szélsőséges nézetek már egyszer katasztrófába vitték az országot. Milyen jó lett volna, ha annak idején is elkerültük volna az antiszemitizmus csapdáját.

 

A jelenlegi döntési helyzetben tehát gyakorlati haszna lehet annak, ha az első világháborut követő évtizedek bűnök és tragédiák felé vezető hibáiból tudnánk tanulni. Ezért érzem ma fontosnak e kritikus korszak kritikus politikai döntéseinek tudományos igényű elemzését. Ezen belül is rendkívül tanulságosnak vélem Fekete György történelemtanár és Dr. Jeszenszky Géza professzor, volt külügyminiszter, jelenlegi oslói magyar nagykövet egymást részben kiegészítő, részben vitázó közös tanulmányát, amely a múlt hónap végén jelent meg a Kritika című rangos folyóiratban. Nem lenne haszontalan, ha a politika jelenlegi irányítói is figyelembe vennék e páros állásfoglalás szakszerű következtetéseit, és tanulnának belőle, de akár a bevezetőben említett Dunatáj Baráti Kör figyelmeztető szavait is.

Választott kormányunk ugyanis az utóbbi időben már fel-fellép a nemzeti tragédiák felé vezető, közel nyolcvan éve vallott nézetek és hibás törekvések megújulásával szemben, sőt az ország Izraelhez fűződő gyümölcsöző kapcsolatait is ápolni törekszik, de ezt az alig két hét múlva összeülő ENSZ közgyűlésen is bizonyítania kell. A Dunatáj Baráti Kör egyhangúan számít arra, hogy a magyar delegáció – csatlakozva az Izraellel való Keresztény Szolidaritási Mozgalom világszerte kibontakozó és mind szélesebb körben támogatott javaslatához – ellene szavaz majd minden olyan határozati előterjesztésnek, amely a kétoldalú tárgyalások szorgalmazása helyett a Palesztin Állam törvénytelen kikiáltásával akár háborús helyzet kialakulásával is fenyegeti Nazareti Jézus népét, s felidézi a közelkelet egyetlen demokratikus országának az eltörlését, a 21. század újabb holokausztjának reális rémét.

 

Szóljon hozzá!


Video rólunk 1. rész

Video rólunk 2. rész

Video rólunk 3. rész