1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Veszélyes hiedelmek - gyilkos előítéletek

A nagyon is szükséges, de mégsem létező Páneurópai Romastratégiai Kanári-szigeteken szervezett botrányos konferenciája késztet most a megszólalásra.
Bevallom, tegnapig én is azt hittem, hogy a devlázással a cigányemberek a Sátánt, az Ördögöt emlegetik, vagy éppen azzal fenyegetik, átkozzák, akiktől megbántva-sértve érzik magukat. Egyik roma barátom és testvéremmel folytatott beszélgetés döbbentett rá, hogy mekkorát tévedtem! Hogy milyen hiedelemben éltem magam is évtizedek óta! Kiderült ugyanis, hogy Devla – cigányul – Istent jelenti. Nem akartam elhinni először, még a net-szótáramban is leellenőriztem a dolgot, de az is őt igazolta.
Biztonság okáért számos ismerősömet tettem próbára. Képzeljék el, a megkérdezett „fehér" barátaim, szinte mind osztoztak tévedésemben! Egytől-egyig ördögidéző szólásként vélelmezték-hitték a devlázást! Mit jelent ez?
Csak azt, hogy a cigányemberekkel és –asszonyokkal szemben az a hiedelem él a magyar lakosság nagy részében, hogy mintha már-már sátánisták lennének, hiszen annyiszor emlegetik a Devlát! Pedig a valóság az, ahogy megtudtam, hogy a romák túlnyomó része annyira istenfélő, hogy Isten nevét általában csak azért veszik a szájukra, hogy segítségül hívják, vagy hogy igazukat bizonyítsák. „Ez történjen velem, vagy az történjen velem, ha nem mondok igazat!" Hisznek Benne, félnek a büntetésétől. A Sátánt pedig még csak emlegetni se merik, vagy szokták. Az egy egészen más szó minden cigány nyelvjárásban.
Vagyis? Valami olyasmiről beszélhetünk itt is, mint ami a zsidókkal esett meg a történelem során már annyiszor. A társadalmi bűnbakok tehetnek mindenről, mert ők születésüktől fogva, eleve gonoszok. A zsidókat két évezreden át istengyilkos, gonosz népnek bélyegezték a katolikus zsinatok, de a reformáció első évtizedének csalódásai nyomán még Luther is ördögfattyaknak nevezett minket. És első számú bűnbaktársaink a világban, szinte mindenütt éppen a cigányok! Nem hiába reménykednek gyülekezeti testvéreink titokban abban, hogy lehet, hogy nomád őseik valhonnan Indiából származnak, de valamilyen kromoszóma vizsgálat egyszer még igazolni fogja, hogy Izrael elveszett törzseinek egyike éppen a szanaszét élő cigányság, és még nyelveink, dalaink, muzsikánk hasonlóságát is fölfedezni vélik.
Egy biztos, minden veszélyes hiedelemmel és előítélettel le kell számolnunk, mielőtt végzetes következményekkel nem járnak ugyanúgy, mint ez a huszadik század közepén, egyszer már megesett...

Szóljon hozzá!


Video rólunk 1. rész

Video rólunk 2. rész

Video rólunk 3. rész