1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Holokauszt-pillanat

PDF Nyomtatás E-mail

Holokauszt-pillanat

Édesapa és én – áthidalva a Győr-Budapest távolságot – jobbára internetes videotelefonon beszélgetünk. Pontosabban, ő kopog a klaviatúrán, én meg bele a mikrofonba. Gégeműtéte óta többnyire suhog-suttog, ezért a fura értekezés köztünk. Viszont még látjuk is egymást! Ősz kobakját megható néznem.

Arról faggattam, hogy annak idején a náci lágerben, ugye az alkalmazkodóképesség volt a túlélés legfontosabb feltétele. Aki morgott, bármi módon elégedetlenkedett, még akkor is, ha ezt az őrök előtt szavakkal vagy nyílt mimikával nem is fejezte ki (hiszen akkor azonnal likvidálták volna), csak fogolytársai tudtak róla, nemigen maradt meg. Az illetőt már a belső háborgás, a sors szüntelen reklamálása visszafordíthatatlanul legyengítette. Fizikai sorvadása felgyorsult. Ennek pedig végzetbe forduló következményei lettek.

Apukám tucat nagynénit-nagybácsit számolt (tizenöt-húszat). Az egyik – anyai ágú – tantija férjét éppen így veszítette el. Vele (meg apjával, nagyapámmal, de ez már külön történet...) együtt volt a deportálásban, akiről – mostanában, egyik este – ezt a néhány mondatosra alakult történetet elküldte nekem. Papám nemsokára nyolcvanhárom, akkor tizenhéthez közelített (számos bizonytalansági tényezővel, hogy megéri-e).

Suta kérdéseimet megelégszem Apa válaszai között kipontozással jelölni.

...

Biológiai kiválasztódási kurzus volt.

Deri bácsi volt ilyen örökös sértett huszárfőhadnagy.

Meg is halt, szinte a szemem láttára.

Igaz. Signum Laudis.

Odamentem. Üldögélt a sarokban, és tudta, hogy

ennek a vége, hamarosan, az agyonverés lesz. Még

kedvesen elküldött magától.

Tudod, amikor egy köpcös… Igen. Azt pont nem

láttam, csak már a hűlt helyét.

Föladta. Ez a köpcös, kövér bácsi – ahogy lötyögött

már a bőr rajta.... Óh, szegény...

 A tábor, Leitmeritz, ma Litomerzsice, nem megsemmisítésre „szolgált”. Egy hegy gyomrába telepített repülőgépgyárban dolgoztak. Ha valaki nem bírta az éhezést vagy más megpróbáltatásokat, az SS-személyzet kiiktatta. Havi ezer-ezerötszáz fő veszteség. A feltöltést megoldották. A halálvonatok hozták az utánpótlást a Magyar Királyságból…

 Fekete György

 /Megjelent: Új Élet, 2011. január 1. A fenti közlés javított megjelenítés./

Szóljon hozzá!


Video rólunk 1. rész

Video rólunk 2. rész

Video rólunk 3. rész